Molenstraat 23, 3140 Keerbergen | 015 34 32 55 | info@slsconsult.be

Deze Google Zoektips zullen je tonnen tijd besparen!

Elke minuut vinden meer dan 2,4 miljoen zoekopdrachten plaats op Google. Het is vaak de eerste stop die mensen maken als ze online gaan.

Wij zoeken dagelijks voor zowel persoonlijke als werkbehoeften, en vaak kan het zoeken naar de juiste informatie veel tijd in beslag nemen als u door verschillende irrelevante resultaten moet ziften.

Uit een studie van adviesbureau McKinsey blijkt dat werknemers gemiddeld 1,8 uur per dag, of 9,3 uur per week, besteden aan het zoeken en verzamelen van informatie. Dit kan een gat in de productiviteit zijn, aangezien er elke dag meer webresultaten aan het internet worden toegevoegd.

Eén manier waarop u tijd kunt besparen bij uw persoonlijke en werkgerelateerde zoekopdrachten is het leren van enkele “geheime” Google-zoektips. Deze helpen u uw zoekresultaten te verfijnen en uw productiviteit te verhogen door u te helpen de informatie die u nodig hebt sneller te vinden.

Een specifieke website zoeken met “site:”

Soms moet u informatie vinden op een specifieke website. U moet bijvoorbeeld een overheidsstatistiek vinden waarvan u weet dat die bestaat, maar die u met een algemene zoekactie niet kunt vinden.

U kunt Google gebruiken om trefwoorden te zoeken op een specifieke website door de “site”-functie te gebruiken.

Gebruik in de zoekbalk het volgende: site:(site url) (trefwoord)

Dit levert alleen zoekresultaten op voor die ene specifieke URL.

Vluchtinformatie opzoeken zonder Google te verlaten

Wanneer u vluchtinformatie nodig hebt, bent u vaak onderweg. Ofwel maakt u zich klaar om naar de luchthaven te gaan ofwel wacht u op iemand die zal aankomen. Het laden van meerdere pagina’s in uw browser kan kostbare tijd kosten. In plaats daarvan krijgt u uw vluchtresultaten rechtstreeks van Google.

Typ gewoon het vluchtnummer en de naam van de luchtvaartmaatschappij in, en u krijgt een lijst met vluchtinformatie zonder dat u naar een andere pagina hoeft te klikken. U kunt zelfs tabbladen gebruiken om vluchtinformatie voor dezelfde vlucht op verschillende dagen te kiezen.

Zoek naar documenttypes met “filetype:”

Als je net de opdracht hebt gekregen om een presentatie te houden over duurzame energie, kan het nuttig zijn om te zien wat anderen over hetzelfde onderwerp hebben gedaan.

Het doorzoeken van websites kan u veel details geven om door te spitten, maar het zoeken naar een andere PowerPoint-presentatie kan u nog meer inzicht verschaffen in hoe anderen die informatie hebben gedistilleerd tot een presentatie.

Google heeft een zoekfunctie waarmee u op een bestandstype kunt zoeken, zodat in plaats van webpagina’s in uw resultaten verschijnen, bestanden van het bestandstype waarop u hebt gezocht.

Om deze functie te gebruiken, typt u het volgende in: filetype:(type) (trefwoord)

Als u een PowerPoint over hernieuwbare energie wilt vinden, kunt u in de zoekbalk het volgende gebruiken: filetype:ppt hernieuwbare energie.

Alle resultaten zullen in PPT-presentaties worden weergegeven.

U kunt deze functie ook gebruiken voor andere bestandstypen, zoals:

  • DOC
  • PDF
  • XLS of XLSX
  • SVG
  • en meer

Beperk tijdsbestek met de “Tools” link

Een frustratie is wanneer u iets opzoekt, zoals een bevolkingscijfer of cyberveiligheidsstatistieken, en u resultaten krijgt die te oud zijn om relevant te zijn. U kunt kostbare tijd besteden aan het doorbladeren van de zoekresultaten, of u kunt Google vertellen in welk tijdsbestek u wilt zoeken.

Om uw zoekresultaten te verfijnen volgens een specifiek tijdsbestek, doet u het volgende:

  • Voer uw trefwoord in en klik om te zoeken.
  • Klik onder de zoekbalk op de link “Tools”.
  • Klik op de link “Any time”.
  • Kies uw tijdschema.

U kunt kiezen uit vooraf ingestelde tijdsbestekken, zoals verleden uur of verleden jaar, of u kunt een aangepast datumbereik instellen voor uw resultaten.

Zoek gelijkaardige sites met behulp van “related:”

Wanneer u online onderzoek doet naar een onderwerp, is het vaak handig om websites te vinden die vergelijkbaar zijn met de website die u bekijkt. Het bekijken van verwante sites kan ook worden gebruikt als u een specifiek product of dienst online probeert te vinden en vergelijkend wilt winkelen.

Google kan u een lijst van verwante websites geven wanneer u de functie “verwant” gebruikt.

Typ in uw zoekbalk het volgende in: related:https://website.com

Nog een manier waarop u gebruik kunt maken van deze zoek tip is om te zoeken naar concurrenten door het invoeren van uw eigen website URL in de zoekopdracht.

Weg met resultaten die u niet wilt met behulp van “-(trefwoord)”

Niet-relevante resultaten zijn een van de grootste tijdrovers van online zoeken. Je moet door resultaten bladeren die niets te maken hebben met wat je echt wilt vinden, alleen omdat ze een verwant trefwoord gebruiken.

Bijvoorbeeld, stel dat je zoekt naar het Ruby Slipper Cafe in New Orleans. Maar in je zoekresultaten, krijg je steeds pagina’s die gerelateerd zijn aan de film de Tovenaar van Oz. U zou deze irrelevante resultaten kunnen elimineren door de negatieve zoekwoord functie te gebruiken.

Type gewoon: (trefwoord) -(trefwoord)

In principe zet u gewoon een minteken voor een trefwoord dat u wilt uitsluiten van uw zoekopdracht. In het voorbeeld hierboven, zou je typen: robijn slippers -oz.

Op zoek naar meer manieren om de productiviteit te verhogen en tijd te besparen?

IT-consultants zijn er niet alleen voor grote projecten, we kunnen u ook helpen de productiviteit in uw dagelijkse workflow te verhogen om uw leven gemakkelijker te maken.


Featured Image Credit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

acht − 5 =