Molenstraat 23, 3140 Keerbergen | 015 34 32 55 | info@slsconsult.be

Zijn uw gegevens veilig? 8 tips voor uw cyberbeveiliging.

ZIJN UW GEGEVENS VEILIG? 8 TIPS VOOR UW CYBERBEVEILIGING!

cyberbeveiliging voor gegevens

Naast het monitoren en beheren van uw IT omgeving, speelt een IT partner een centrale rol in het cyberbeveiligingsprogramma van uw bedrijf. Zij implementeren verschillende strategieën om uw netwerk te beschermen tegen aanvallen en om uw gegevens te beschermen. 

Om ervoor te zorgen dat dit gebeurt, moet u op zoek gaan naar en zich houden aan de onderstaande tips of aanbevelingen op het gebied van cyberbeveiliging. 

DE 8 AANBEVELINGEN

AANBEVELING #1 - DWING MULTIFACTORAUTHENTICATIE (MFA) AF

Cybercriminelen worden steeds bedrevener in het verkrijgen van toegang tot uw wachtwoorden, dus het is van cruciaal belang om MFA voor al uw gebruikers in te schakelen. 

MFA bestaat uit drie elementen: een wachtwoord, een beveiligingstoken en biometrische verificatie. Als aanvallers dus één beveiligingslaag doorbreken, moeten ze nog heel wat graafwerk verrichten om toegang te krijgen tot uw informatie.

AANBEVELING #2 - MAAK VAN PATCHEN EEN PRIORITEIT

Misbruik van toepassingen en besturingssystemen komt vaak voor. Hackers hebben deze als doelwit om toegang te krijgen tot uw systeem en uw gegevens te benaderen, maar u kunt dit voorkomen door regelmatig patches te installeren. 

Door ervoor te zorgen dat uw systeem is bijgewerkt met de nieuwste beveiligingsstandaarden, verlaagt u het risico op misbruik. 

AANBEVELING #3 - VOER REGELMATIG CYBERBEVEILIGINGSAUDITS UIT

Een IT partner moet zich bewust zijn van onboarding en offboarding binnen een organisatie. Dit rechtvaardigt frequente cyberbeveiligingsaudits om de competentie van uw team te beoordelen. 

Veel IT partners huren externe bedrijven in om hun beveiligingsaudits uit te voeren. Zij kunnen detecteren of een persoon die geen toegang meer nodig heeft tot het netwerk, deze nog steeds heeft. Dat is iets wat de informatie van de klant in gevaar kan brengen, vooral als het om een ex-werknemer gaat. 

Door regelmatig audits uit te voeren, wordt dit risico beperkt. Het stelt een IT partner in staat om een aantal van de meest effectieve toegangsrechtenbeperkingen te implementeren: 

  • IP-restricties – Deze beveiligingsmaatregelen zorgen ervoor dat alleen gebruikers die toegang hebben tot uw lokale netwerk gebruik kunnen maken van remote beheertools. 
  • Software-updates voor RMM – Softwareleveranciers sturen gewoonlijk updates uit om kwetsbaarheden te verhelpen en talrijke beveiligingsgaten te patchen.  

AANBEVELING #4 - ZORG VOOR EEN OFF-SITE BACK-UP

Back-ups zijn van cruciaal belang om kwaadaardige activiteiten aan te pakken en de operationele continuïteit na cyberaanvallen te waarborgen. 

Ze helpen ook om te bepalen of het bedrijf en zijn klanten toegang hebben tot de laatste versie van hun gegevens en toepassingen. Deze functie is van vitaal belang voor ondernemingen die zich moeten houden aan compliance-eisen. 

Maar naast het implementeren van on-site back-ups, zou uw IT partner ook off-site versies moeten opzetten. Als aanvallers uw online backup compromitteren, kunnen ze hoogstwaarschijnlijk ook on-site back-ups bereiken. 

Dus, om rampen te voorkomen, zouden bedrijven een off-site back-up moeten hebben die toegankelijk is voor slechts een paar mensen. Deze moet ook offline zijn voor meer veiligheid. 

AANBEVELING #5 - LOGBOEKCONTROLE INBOUWEN

Logmonitoring is het analyseren van uw logboeken op potentiële storingen. Als een IT partner uw logbestanden onder de loep neemt, kunnen ze verkeer van schadelijke bronnen detecteren en een duidelijk beeld geven van bedreigingspatronen. En na verloop van tijd kunnen ze tegenmaatregelen nemen om deze gaten te dichten. 

AANBEVELING #6 - LANCEER PHISHING CAMPAGNES

Cybercriminelen richten zich met e-mails of sms-berichten op uw teamleden, waarbij ze zich voordoen als legitieme instellingen om uw gegevens te stelen. Helaas slagen de meeste aanvallen door menselijke fouten, wat betekent dat uw IT partner op de hoogte moet zijn van het gedrag van uw werknemers en dit moet monitoren.

Het opzetten van nep phishing campagnes is een geweldige manier om het vermogen van uw team om te reageren op phishing aanvallen te testen. Zo kunt u inadequate reacties opsporen en verbeteren, wat de gegevensbeveiliging ten goede komt.

AANBEVELING #7 - KIES UW SOFTWARE ZORGVULDIG EN BEVEILIG UW EINDPUNTEN

Van kleine browserplug-ins tot grootschalige bedrijfssystemen: zorg ervoor dat uw software leveranciers gegevensbescherming en cyberbeveiliging serieus nemen. Informeer naar hun betrokkenheid bij deze aspecten voordat u hun applicatie aanschaft. 

Maak bovendien gebruik van webfilteringstools, antivirussoftware en e-mailverificatie om ransomware-aanvallen via kwaadaardige e-mails af te weren. Zorg ervoor dat elk eindpunt en uw virusdefinitiebibliotheek veilig en up-to-date zijn met de nieuwste standaarden. 

AANBEVELING #8 - STEL WAARSCHUWINGEN IN EN DOCUMENTEER ALLES

Een IT partner die zijn systemen configureert om waarschuwingen te ontvangen bij systeemwijzigingen, kan proactief te werk gaan en bedreigingen vroegtijdig aanpakken. Veel platforms automatiseren dit proces door middel van regelsjablonen, personalisatie en directe tickets. Dit elimineert handmatig graafwerk, waardoor kostbare tijd wordt bespaard. 

Een andere nuttige strategie is het documenteren van uw cyberbeveiligingsinformatie, zoals uw verdedigingsmechanismen, noodrichtlijnen en noodherstelplannen. U moet deze ook regelmatig herzien om cyberaanvallen te helpen voorkomen. 

CYBERBEVEILIGING IS VAN HET GROOTSTE BELANG

Hoewel digitalisering uw activiteiten aanzienlijk heeft gestroomlijnd, heeft het u ook vatbaarder gemaakt voor gegevensdiefstal. 

Om ervoor te zorgen dat cybercriminelen geen waardevolle informatie in handen krijgen en uw reputatie ruïneren, moet uw IT partner goed gevestigde beveiligingspraktijken hanteren. 

Maar als uw huidige partner geen off-site back-ups, regelmatige patches en personeelstraining heeft geïntroduceerd, krijgt u niet waar voor uw geld. U kunt dus gefrustreerd raken omdat uw partner niet de nodige resultaten levert. 

Dit maakt u een makkelijk doelwit voor cybercriminelen. U moet het probleem zo snel mogelijk oplossen. 

Wij kunnen u daarbij helpen. Neem contact met ons op voor een snelle 15 minuten sessie, en onze technische experts zullen hun best doen om u een uitweg te bieden uit uw impasse op het gebied van cyberbeveiliging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een × vijf =